[O1] szyby same sie podnoszą i opuszczają
Zwiń
X
-
[O1] szyby same sie podnoszą i opuszczają
Witam wszystkich serdecznie, jest to mój pierwszy post na forum i niestety dotyczący usterki mojej Skody. Od pewnego czasu po odbiorze od mechanika zobaczyłem, że świeci się cały czas dioda przy zamku, po zamknięciu pilotem również się świeci nonstop z lekkim przebłyskami (prawie normalnie). To był początek. Następnie zauważyłem, że centralny zamek nie zamyka drzwi kierowcy - tylko recznie kluczykiem. Następnie zwariowały szyby nagle same zaczęły sie podnosić i otwierać (tylko przednie są elektryczne). Szybe kierowcy mogłem opuścić poprzez lekkie wciśnięcie w dół, mocniejsze wciśnięcie w dół(co powinno powodować automatyczne opuszczenie szyby do konca) powodowało podniesienie się całkowite szyby. Później szyba pasażera opuściła się do końca i już niestety się nie podniosła. Co może być przyczyną takich wariacji? Mechanik powiedział że do wymiany sterowniki w drzwiach koszt około 1000pln za szt czyli około 2000pln. Wydaje mi się, że chce mnie poprostu naciągnąć. Proszę o pomoc co mogło się popsuć. W szukajce nie znalazłem tematu z takimi objawami.
Skoda O1 1.9tdi. Z góry dziękuje za pomoc.
-
-
michalpio, do sprawdzenia kabelki między drzwiami kierowcy a słupkiem ( w gumowym przepuście ). Jeśli tam wszystko wygląda OK, to trzeba rozebrać drzwi kierowcy i sprawdzić czy nie jest zamoczony/zalany moduł sterujący ( co bardzo często się zdarza ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Guguś, dzięki chętnie skorzystam z pomocy i w niedługim czasie bym podjechał sprawdzić co skan powie o Octavii, najpierw odbiorę samochód z miejsca gdzie teraz stoi.
b-bar01, dzieki za linka, rzeczywiście objawy bardzo podobne, mechanik u ktorego teraz stoi auto i zdiagnozował naprawe na 2000pln twierdzi że styki w drzwiach są zgnite i sie nie nadają, chce żeby tylko podniosł szybe do góry i zabieram od niego auto w inne miejsce. Niestety strona auto-elektryk.pl nie działa więc napisz proszę gdzie znajduje się warsztat gdzie naprawili (wymienili) Tobie moduł i jaki był koszt całej zabawy. Ewentualnie gdzie mogę znaleźć jakiegoś sprawdzonego elektryka w Wawie, który nie bedzie chciał zedrzeć ze mnie 2000 za naprawe tej usterki
Z góry dzieki za wszystkie sugestie i namiary.
Jak rozwiąże problem oczywiście napisze co było przyczyną.
Komentarz
-
-
michalpio,
z tego co wiem ten warsztat z linku jest gdzies przeniesiony, ale obok na ul. Syreny (dawne warszaty PKS) robią Skody. Zobacz w dziale "polecane warsztaty".
Koszt mojej naprawy to ok 400 pln, zmieniony moduł(uzywany) + troche zabawy przy el. szybach. Nowy moduł w ASO to ok. 950 pln więc się zgodziłem na taka cenę, poza tym robili mi to w wigilię od rana
Komentarz
-
-
Deco, Dzieki bardzo, jak już bede wiedział czy to wina modułu to na pewno się odezwe i chętnie kupię tylko nie wiem czy nie musi być identyczny jak mój poprzedni tzn wiem, że są rózne rodzaje modułów i nie wiem czy mój obecny bede mógł zastąpić każdym innym - tzn czy bedzie wszystko działać jak należy? Różne moduły chyba obsługują rózne wyposażenie samochodu czy może kazdy moduł bedzie pasował?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez michalpioDeco, Dzieki bardzo, jak już bede wiedział czy to wina modułu to na pewno się odezwe i chętnie kupię tylko nie wiem czy nie musi być identyczny jak mój poprzedni tzn wiem, że są rózne rodzaje modułów i nie wiem czy mój obecny bede mógł zastąpić każdym innym - tzn czy bedzie wszystko działać jak należy? Różne moduły chyba obsługują rózne wyposażenie samochodu czy może kazdy moduł bedzie pasował?. Naprawa polegała na podciągnięciu bezpośrednio do przewodów we wtyczce kabli które zostały przylutowane przed zgnitymi pinami w module .
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Tu masz kilka zdjec jesli planujesz wyjac go: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=12415PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Komentarz
-
-
Co do szybek miałem podobnie, raz szły go góry a raz na dół. Zamek w drzwiach kierowcy umarł i sterowanie lusterkiem od kierowcy + podgrzewanie. Tez myślałem ze to sterownik i byłem na etapie kupna, już dwa sprawdziłem i kapa to samo( ale dzis rozkminiłem problem sterownik jest ok a przyczyna tkwi w kablach :/ Zalało mi wiązkę co włazi do sterownika jest tam ok 26 kabelków różnego koloru. zaczęłem dociskać te kable i nagle odżyło wszystko. Po prostu woda która sie tam dostała spowodowała ze zgniła jedna końcówka kabla, lekko szarpłem kablem i sam wyszedł i patrze a ku kiszka. Zrobiłbym to dziś, ale nie miałem koncówek do kabli.
Wiec drogi kolego poszukaj przyczyny w wiązce. AAA jak odepniesz wiązke to zerknij na piny w sterowniku czy czasem od wilgoci się nie poprzepalały. Jeżeli tak to niestety musisz kupić nowy sterownik ok 100zł z silniczkiem w komplecie.
Komentarz
-
Komentarz